HEALTH & FITNESSINFOKANSERNUTRISI & VITAMINPENYAKIT

5 Mitos dan Fakta Kanser Payudara dan Soya

5 Mitos dan Fakta Kanser Payudara dan Soya

5 Mitos dan Fakta Kanser Payudara dan Soya | Anda mungkin pernah mendengar bahawa anda tidak boleh makan soya jika atau akan menghadapi risiko kanser payudara.

5 Mitos dan Fakta Kanser Payudara dan Soya master latif com md latiff

Tetapi kemudian anda terbaca post tentang soya boleh melindungi anda dari kanser.

Jadi, mana satu yang betul ni?

Bahkan untuk orang yang tinggi pengetahun tentang kesihatan (health-savvy people), nak bezakan antara fakta dari fiksyen boleh menjadi sesuatu yang rumit.

Adalah amat penting untuk faham keadaan dan masalah sebenar. Apatah lagi, soya adalah sesuatu yang tidak asing lagi dalam hidup rakyat Malaysia.

Ia merupakan sumber protein rendah lemak yang popular. Ada dalam pelbagai bentuk seperi tauhu, tempe, susu soya.

Soya juga boleh dijadikan sebagai pengganti protein, pengganti daging, bijirin, bar tenaga dan banyak lagi.

Untuk isu seperti ini, perlu melihat ianya secara keseluruhan dan bukan hanya berpandukan cakap-cakap di media sosial semata-mata.

Jom, kita lihat perbandingan 5 mitos dan fakta di antara kanser payudara dan soya.

 

1. Mitos : Semua makanan soya meningkatkan risiko kanser payudara anda.

Tak perlu buang tauhi dari diet anda.

“Selama bertahun-tahun, soya mendapat reputasi buruk kerana isoflavonnya,” kata Marleen Meyers, MD, pengarah Program Survivor Pusat Perlmutter Cancer di Pusat Perubatan NYU Langone.

Bahan kimia berasaskan tumbuhan ini sama dalam struktur ke estrogen.

Kebanyakan kanser payudara sensitif kepada estrogen (atau, seperti yang dikatakan oleh doktor, “estrogen-reseptor-positif” atau “ER-positif,”) yang bermaksud bahawa estrogen menaikkan pertumbuhan mereka.

“Jadi ada kerisauan bahawa soya boleh bertindak sebagai estrogen di dalam badan dan merangsang sel-sel kanser. Ia tersebar di blog dan orang akan memberitahu satu sama lain untuk mengelakkan soya.” kata Meyers.

Tetapi kajian menunjukkan bahawa diet yang tinggi soya tidak meningkatkan peluang untuk mengembangkan kanser payudara malah mungkin mengurangkan risiko itu.

 

Dalam satu kajian lebih daripada 73,000 wanita Cina, penyelidik mendapati bahawa mereka yang makan sekurang-kurangnya 13 gram protein soya setiap hari, kira-kira satu hingga dua hidangan, adalah 11% kurang berkemungkinan menghidap kanser payudara berbanding mereka yang mendapat kurang daripada 5 gram.

 

“Dalam budaya Asia, di mana ramai orang makan banyak soya dari usia muda, terdapat kadar kanser payudara yang lebih rendah. Dan dalam masyarakat itu, orang masih makan soya dalam bentuk tradisionalnya.” kata Meyers.

Sementara itu, satu lagi analisis dari lapan kajian menunjukkan bahawa mereka yang mendapat isoflavon soya paling tinggi – kira-kira sebesar hidangan tauhu – adalah 29% lebih kecil kemungkinannya untuk mendapat penyakit berbanding mereka yang paling kurang mendapat isoflavon soya.

“Secara keseluruhan, menjadikan soya sebagai sebahagian dari diet pemakanan adalah selamat,” kata Denise Millstine, MD, pengarah perubatan integratif di Mayo Clinic di Scottsdale, AZ.

 

2. Mitos : Semua jenis soya mempunyai kesan yang sama pada tubuh.

Badan anda boleh memproses soya semulajadi dalam tauhu, tempe dan susu soya dari pelbagai jenis bentuk.

Pengasingan protein soya yang terdapat dalam suplemen, serbuk protein, dan pengganti daging biasanya sudah kekurangan sebahagian nutrien, seperti serat.

Ia juga satu bentuk soya yang lebih pekat.

Ini juga mungkin membuatkan anda lebih cenderung untuk mendapatkan dos yang tinggi jika anda mempunyai protein shake. Jadi, sila ikut cadangan pengambilan.

Penyelidik tidak pasti berapa banyak soya menjejaskan risiko kanser payudara.

Dalam satu kajian awal, suplemen soya telah ditunjukkan untuk “menghidupkan” gen yang menggalakkan pertumbuhan kanser pada wanita dengan kanser payu dara peringkat awal.

Pakar mengesyorkan jumlah yang sederhana, atau kira-kira satu hingga dua hidangan, seluruh soya sehari. Satu hidangan termasuk:

  • 1 cawan susu soya
  • 1 auns kacang soya
  • 3 auns tauhu

 

3. Mitos: Makan soya untuk melindungi daripada kanser payudara.

Walaupun makan sedikit kacang soya adalah bagus, terlalu cepat untuk membuat kesimpulan bahawa makan dengan jumlah terlampau banyak akan melindungi payudara anda.

Hasil kajian sedia ada menunjukkan sesuatu yang positif dan menjanjikan, tapi maklumat dan kajian masih perlu terus dijalankan.

Pakar percaya bahawa isoflavon soya mungkin sebenarnya menghalang estrogen daripada melekat pada sel-sel kanser payudara dan bukannya memacu pertumbuhan seperti yang pernah dipikirkan.

Meyers mencatatkan bahawa banyak kajian khusus dilakukan di negara-negara Asia, di mana orang dewasa membesar makan soya dalam bentuk tradisionalnya.

“Itu boleh mempengaruhi cara badan mereka memproses soya,” katanya.

Lebih banyak penyelidikan juga perlu dilakukan pada berapa banyak soya yang anda dapat pada usia yang berbeza.

“Soya mungkin mempunyai kesan yang lebih besar terhadap wanita yang menopause yang tidak menghasilkan estrogen sebanyak 20 tahun yang sihat,” kata Millstine.

Soya bukan jaminan tidak mendapat kanser tapi beberapa kajian menunjukkan ia boleh membantu menurunkan risiko kanser antara 25-30%.

 

4. Mitos: Jika anda mempunyai atau mempunyai kanser payudara, elakkan semua makanan soya.

Sama seperti pengambilan sederhana soya tidak buatkan anda lebih cenderung mendapat kanser payudara, ia juga tidak meningkatkan risiko anda berulang.

Namun, ada sebahagian doktor mengesyorkan untuk tidak mengambil soya. Jadi, jika doktor anda sarankan untuk tidak mengambil soya, ia juga boleh digunapakai.

 

Satu laporan analisis data dari kaji selidik diet yang disiapkan oleh lebih daripada 9,500 wanita Amerika dan Cina menunjukkan, individu yang makan paling banyak soya adalah 25% kurang mendapat kanser berulang berbanding yang makan paling sedikit soya.

 

Sesetengah pakar bimbang bahawa soya boleh mengganggu dadah yang digunakan untuk kanser payudara (dadah ini menurunkan tahap estrogen), seperti tamoxifen.

Tetapi kajian yang sama menunjukkan bahawa soya juga melindungi pesakit yang turut mengambil tamoxifen daripada berulangnya kanser.

Makanan soya yang termasuk dalam kajian itu adalah tauhu, susu soya, dan kacang soya segar.

Seperti mana yang kita tahu, wanita di Cina makan jauh lebih banyak daripada mereka di A.S.

Kajian berkaitan masih diteruskan dan para penyelidik menjadikan ia sebagai fakta yang boleh digunapakai.

 

5. Mitos: Soya hanya menjejaskan kanser payudara yang sensitif terhadap estrogen.

Walaupun benar isoflavon soya memainkan peranan besar dalam estrogen-reseptor kanser payudara positif, penyelidikan awal menghubungkannya dengan risiko yang lebih rendah dari jenis kanser payudara yang lain.

Hasil itu didapati daripada kajian 756 wanita Cina yang menderita kanser payudara dan 1000 orang lain yang tidak mempunyai penyakit itu.

Semua wanita menjawab soalan mengenai diet mereka, termasuk berapa banyak soya yang mereka makan.

Ia menunjukkan wanita yang makan lebih banyak soya cenderung tidak mempunyai apa-apa jenis kanser payudara, berbanding mereka yang paling sedikit makan.

Walaupun begitu, mungkin ada faktor lain yang terlibat. Jadi lebih banyak penyelidikan masih perlu dilakukan.

Buat masa ini, kita boleh lihat bahawa orang yang makan lebih banyak soya mempunyai lebih tinggi potensi hidup lebih sihat.

Like | Comment | Share | Subscribe

 

5 Mitos dan Fakta Kanser Payudara dan Soya master latif com md latiff
MD. LATIFF
“BERI TUBUH NUTRISI YANG DIPERLUKAN DAN TUBUH AKAN MEMPERBAIKI DIRINYA SENDIRI DENGAN LEBIH BAIK.”

Source
5 Mitos dan Fakta Kanser Payudara dan Soya
Tags
Show More

MASTER LATIF

Pemasar online semenjak 2007. Pakar buat blog/website, produk digital dan pakar edit video (teaser, corporate). Aktif memberi khidmat konsultansi berkaitan kesihatan dan nutrisi semenjak 2013. Terlibat membantu lebih 3000 orang peserta untuk kurus dari rumah (online coaching) semenjak 2015. Sumbangan kepada masyarakat : 1. Sponsor coaching untuk buat blog/website bernilai RM500 (terhad untuk 2000 orang sahaja). 2. Sponsor coaching kurus dari rumah bernilai RM250 (untuk 30orang setiap bulan). Kedua-dua program masih dijalankan. Sila contact jika berminat.

Related Articles

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Close