HEALTH & FITNESSINFOKANSERNUTRISI & VITAMINPENYAKIT

Soya Mencegah Kanser Payudara

Soya Mencegah Kanser Payudara

Soya Mencegah Kanser Payudara | Pengambilan soya dalam menu seharian boleh mengurangkan risiko kanser payudara.

Soya Mencegah Kanser Payudara master latif com md latiff

Ini terbukti apabila satu kajian secara klinikal yang telah dilakukan oleh Yayasan Penyelidikan Kesihatan Awam Tokyo, di bawah Kumpulan Penyelidikan Bakteria Asid Laktik dan Kanser Payudara yang dilakukan oleh profesor di Jabatan Pembedahan, Universiti Kyoto, Jepun, Dr. Masakazu Toi bersama seorang profesor dari Jabatan Biostatistik di Universiti Tokyo, Dr. Yasuo Ohashi.

Dr. Masakazu Toi

Para saintis mendapati pengambilan soya dan susu kultur minuman yang mengandungi bakteria Strain Shirota, Yakult secara berterusan mampu mengurangkan risiko yang boleh membawa kepada kanser payudara.

Bakteria dalam minuman itu dapat dapat mengawal pertumbuhan bakteria perosak di dalam usus,dan telah membantu penghadaman isoflavon yang ada dalam soya yang berkaitan rapat dengan pengurangan kanser payudara.

Pada tahun 2012, kajian Am J Clin Nutr. 2012 Jul;96(1):123-32 ke atas 9514 orang bekas pesakit kanser payudara juga menunjukkan dengan pengambilan soya sebanyak 10ml seharian, risiko untuk kanser payudara ini dari berulang telah turun sebanyak 25%.

Perlu faham bahawa soya bukan kaedah rawatan kanser payudara. Ia amalan pencegahan.

Soya atau makanan lain yang sering dikatakan meningkatkan risiko kanser adalah jenis yang telah diubahsuai genetiknya atau dikenali sebagai GMO (Genetically Modified Organisms).

Jadi, adalah penting untuk dapatkan makanan semulajadi yang bebas GMO.

Kesimpulannya :

Soya mampu membantu mencegah kanser dan bukan penyebab kanser.

Like | Comment | Share | Subscribe

 

10 Tanda Awal Anda Mungkin Mengidap Sakit Buah Pinggang master latif com md latiff
MD. LATIFF
“BERI TUBUH NUTRISI YANG DIPERLUKAN DAN TUBUH AKAN MEMPERBAIKI DIRINYA SENDIRI DENGAN LEBIH BAIK.”

Tags
Show More

MASTER LATIF

Pemasar online semenjak 2007. Pakar buat blog/website, produk digital dan pakar edit video (teaser, corporate). Aktif memberi khidmat konsultansi berkaitan kesihatan dan nutrisi semenjak 2013. Terlibat membantu lebih 3000 orang peserta untuk kurus dari rumah (online coaching) semenjak 2015. Sumbangan kepada masyarakat : 1. Sponsor coaching untuk buat blog/website bernilai RM500 (terhad untuk 2000 orang sahaja). 2. Sponsor coaching kurus dari rumah bernilai RM250 (untuk 30orang setiap bulan). Kedua-dua program masih dijalankan. Sila contact jika berminat.

Related Articles

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Close